· 

Huis ten Bosch - Is het al bijna klaar?

Geacht wordt dat het staatshoofd bij zijn aantreden in Den Haag komt wonen. Maar koning Willem-Alexander is hier nog niet toe in staat, simpelweg omdat zijn toekomstige woonpaleis nog in de steigers staat. Voor hoe lang nog? 

 

Paleis Huis ten Bosch is eigendom van de Staat, die het in 1981 ter beschikking stelde aan Koningin Beatrix. Het gebouw zelf bestaat al sinds 1645 en heeft dienst gedaan als zomerresidentie, mausoleum en is zelf even nationaal bezit geweest (tijdens de Franse Tijd). 

 

Nadat prinses Beatrix in 2014 verhuisde naar Kasteel Drakensteyn, bleek Huis Ten Bosch veranderd te zijn in een bouwval met techniek van 30 jaar oud, asbest en houtrot. Renovatie is dus hard nodig. "Gegeven het architectonische en cultuurhistorische karakter van het paleis en de noodzaak van renovatie van het paleis blijkens het technische onderzoek, kiest het kabinet ervoor de renovatie in één keer goed uit te voeren. ", aldus minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer. 

 

De grondige renovatie zal in totaal 3 jaar in beslag nemen, wat betekent dat Koning Willem-Alexander en zijn gezin in 2018 de Eikenhorst achter zich kunnen laten en naar Huis ten Bosch kunnen verhuizen. 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0